Trávicí soustava
Trávicí soustava
zajišťuje příjem potravy, její trávení, vstřebávání a odstranění nestravitelných zbytků a
nadbytečných látek ven z těla
• soustava je tvořena trubicovitými orgány a žlázami (hutné orgány)
Stavba stěny trubicovitých orgánů
• na povrchu peritoneum – hladká, lesklá blána, zevní obal
• pod ni je svalovina (tunica muscularis) – převážně hladká, pouze konec a začátek
příčně pruhovaná
• podslizniční vazivo – připojuje sliznici ke svalovině
• sliznice (tunica mucosa) – vlhká s množstvím žlázek, povrch sliznice hladký a někdy
zřasený, případně tvoří klky (villi)
Stavba a význam hutných orgánů
• jejich funkce je udržovat sliznici vlhkou
• změkčovat potravu, usnadňovat její rozmělnění
• rozpouštět některé složky potravy a svými enzymy štěpit složité látky na jednoduché
Dutina ústní (cavum oris)
• mechanické zpracování a promísení potravy se slinami
• v předu je ohraničena rty (labia oris), z boku tvářemi (buccae) a od dutiny nosní je
oddělena patrem (pallatum durum-tvrdé, molle-měkké)
• dutina je tvořena sliznicí
• z měkkého patra do otvoru vybíhá čípek (uvula)
Jazyk (lingua)
• svalnatý orgán na spodině dutiny ústní
• hrot = apex, tělo = corpus, kořen = radix
• vnímání chuti:
• jazyk je ze spodu poután ke spodině uzdečkou =
FRENULUM
• na jazyku jsou malé bradavky = PAPILY
• druhy papil: nitkovité (filiatae), listovité (foliatae), houbovité (fungiformes), hrazené
(valatae)
Dáseň (gingiva)
• bledě růžová sliznice, vzniklá srůstem sliznice a okostice
Zuby (dentes)
• ukotveny v dásni
• tvořeny zubovinou (dentin), ten je v korunkové části (corona) a je kryt sklovinou
• krček (cervix) a kořen (radix) je kryt cementem
• uvnitř je dutina vyplněná dření (pulpa) a jsou v ní cévy a nervy
• cement je spojen se zubním lůžkem vazivem zvaným ozubice (periodontium)
• 4 druhy: řezáky (incisivi)
špičáky (canini)
třenové zuby (premolares)
stoličky (molares)
• celkový počet 32 zubů
• 20 mléčných zubů
Slinné žlázy (glandulae salivariae)
• existují 3 páry velkých žláz (příušní – gl. paroditica, podčelistní – gl.
submandibularis, podjazyková – gl. sublingualis) a plno drobných žlázek
• produkují sliny zvlhčující potravu (1-1,5 litrů denně)
Hltan (pharynx)
• rozdělen ne 3 části: nosohltan (nosopharynx), ústní část hltanu, jícnová část hltanu
• vchod do ústní části je ohraničen slizničními řasami → patrovými oblouky a mezi
nimi je mandle patrová (tonsilla palatina)
• jícnová část navazuje plynule na jícen (oesophagus), který vstupuje do žaludku
(gaster, ventriculus) v místě, které se nazývá česlo (cardia), má vakovitý tvar,
nahoře je klenba (fundus), uprostřed tělo (corpus), dolní zúžená zahnutá část = vrátník
(pylorus), ze stran žaludku malé a velké zakřivení (curvatura minor et major)
Stěna žaludku
• uvnitř žaludku sliznice zřasená (když je prázdný), plný = hladká sliznice
• pouze v místě malého zakřivení je trvala řasa pro odchod tekutin
• ve sliznici žlázky produkující žaludeční šťávu
Plnění žaludku
• nejdříve podél stěn, následuje několik minut klidu = PERISTOLA – intenzivní sekrece
žaludečních šťáv, pak následují stahy svaloviny, promíchávání obsahu až do kašovité
tráveniny = CHYMUS
Tenké střevo (intestinum tenue)
• 3-5 metrů dlouhá trubice složená v kličky je místem intenzivního trávení a vstřebávání
• sliznice opatřena klky (villi), které zvětšují vstřebávací plochu
• pohyby: a) peristaltické (posouvají tráveninu do nižších oddílů)
• 3 části: 1) Dvanáctník (duodenum)
b) segmentační (kývavé, promíchávají obsah střeva)
– podkovovitý tvar do něhož ústí PAPILA VATERI – vyústění vývodu
2) Lačník (jejunum)
– tvoří horní část kliček tenkého střeva
– v podstatě je zde dokončeno chemické trávení
3) Kyčelník (ileum)
– dolní část kliček tenkého střeva
– místo intenzivního vstřebávání
Tlusté střevo (intestinum crassum)
• začíná v pravé kyčelní jámě slepým střevem (caecum) na něm červovitý výběžek
(appendix vermiformis)
• vzestupný tračník – colon ascendens
• příčný tračník – colon transversus
• sestupný tračník – colon descendens
• esovitý tračník – colon sigmoideum
• konečník – rectum
• řitní otvor – anus
• hromadí se zde nestravitelné zbytky potravy a dochází k resorpci vody a minerálních látek
• klky chybí a sliznice produkuje hlen, který chrání sliznici
• obsah prodělává změny trojího typu:
• vyprazdňování = defekace (nervové ústředí bedro-křížový oddíl míchy)
Slinivka břišní (pancreas)
• protáhlý, šedorůžový orgán uložený v ohybu dvanáctníku
• rozvětvená trubicovitá žláza z nepravidelných lalůčků (vývodů) → velký slinivkový
vývod do dvanáctníku
• lalůčky produkují pankreatickou šťávu
Játra (hepar)
• největší žláza těla uložena vpravo pod bránicí
• spojovací rameno tvoří jaterní branku (vstupuje jaterní tepna a vrátnicová žíla a
vstupují žlučové vývody)
• tvořena pravým a levým lalokem
• složena z jaterních lalůčků obsahující trámce jaterních buněk (hepatocytů)
produkující žluč
• žluč je odváděna jaterními žlučovody, z každého laloku jeden, jejich spojením vzniká
vývod jaterní (ductus hepaticus) na něj je připojen žlučník (vesica fellen)
• váček, jehož průběh jde ze zadní strany jater dopředu k břišní stěně
• hruškovitý tvar, kapacita 50 ml
• shromaždiště žluče z jater, dochází zde k jejímu zahušťování na 1/10 původního objemu
• vývod je na bradavce dvanáctníku
Pobřišnice (peritoneum)
• blána, která vystýlá břišní dutinu = pobřišnice nástěnná
• pobřišnice útrobní = pokrývá povrch útrob
Trávení a vstřebávání
• mechanické – rozmělnění potravy a její promíchání s trávicími šťávami
• chemické – pomocí trávicích šťáv obsahující enzymy jsou živiny štěpeny na jednodušší látky
• v dutině ústní potrava rozmělněna (jazyk, zuby) a promísená se slinami (saliva)
• bezbarvá látka obsahující vodu, hlen mucin, amylatický enzym ptyalin (trávení
škrobu) a lysozym (ničí choroboplodné zárodky)
• v žaludku je strava promíchána peristaltickými pohyby s žaludeční šťávou
• bezbarvá, kyselá, denní množství 1,5-2 litry
• složení: 99% voda, 0,5% HCl, enzymy: pepsin (štěpí bílkoviny na polypeptidy),
• trávenina (chymus) je posouvána k vrátníku a pak do duodena
• tenké střevo je místem nejintenzivnějšího trávení (peristaltické + kývavé pohyby)
• trávení v tenkém střevě napomáhá:
Střevní šťáva
• je slabě zásaditá (neutralizuje kyselou tráveninu)
• obsahuje peptidázy (štěpí bílkoviny na aminokyseliny), lipázy (štěpí tuky), amylázy
(vyšší sacharidy na jednoduché)
Pankreatická šťáva
• 0,5-1 litrů denně
• pH zásadité
• obsahuje trypsin (štěpí bílkoviny), lipázy, amylázy, maltáza (štěpí maltózu – sladový cukr)
Žluč (cholé)
• hořká, 1 litr denně
• žlutohnědá barva (barvivo – bilirubin), obsahuje soli žlučových kyselin napomáhající
trávení tuků, způsobují jejich emulgaci (rozptýlení)
chymozin (sráží mléčné bílkoviny na vločky), lipáza (štěpí tuky), mucin
(chrání žaludeční sliznici)